AKP, Turizm Sektörüne Yönelik Düzenlemeler İçeren Kanun Teklifi Sunuyor

featured

Turist Rehberliği Hizmetinde Değişiklikler

AKP Grupbaşkanı Abdullah Güler’in verdiği bilgilere göre, AKP turizm sektörüne yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifini TBMM başkanlığına sunuyor. Kanun teklifi, “Turist rehberliği meslek kanunu ile seyahat acentaları ve seyahat acentaları birliği kanununda değişiklik yapılmasına dair” olarak 14 maddeden oluşuyor.

Teşvik edici düzenlemeler ile Çin başta olmak üzere Uzakdoğu dillerindeki rehber adaylarının sayısını artırmak amaçlanıyor. Ayrıca, üniversitelerin sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinden lisans düzeyinde mezun olanların ve yabancı dil yeterliliğine sahip olanların turist rehberi olmaları kolaylaştırılıyor.

Meslek kuruluşu tarafından açılan sertifika programlarının ihtiyacı karşılamaması nedeniyle, ülkesel veya bölgesel turist rehberliği eğitim programlarının Turizm Bakanlığı’nın talebiyle ilgili kuruluşlar tarafından düzenlenmesine yönelik değişiklikler yapılıyor. Mesleğe kabul başvurularında yabancı dil yeterliliğini belirlemek amacıyla sınav ÖSYM tarafından yapılacak.

Acentalarla İlgili Değişiklikler

Kanun teklifi kapsamında seyahat acentaları ile ilgili de bazı değişikliklere gidiliyor. Turist rehberi bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler yapılıyor. Buna göre, esas amacı tarihî ve turistik yerlerin tanıtılması olmayan faaliyetler sırasında turist rehberi bulundurma zorunluluğu kalkacak.

Ayrıca, seyahat acentalarının müşterilerini bilgi ve onayları dışında alışveriş amaçlı belirli bir işletmeye yönlendirmeleri karşılığında kendilerine veya yönlendirecekleri kişiye herhangi bir menfaat sağlamaları halinde belgeleri Bakanlık tarafından iptal edilecek ve beş yıl boyunca seyahat acentalığı yapamayacaklar.