Down Sendromu Eğitimi ve Rehabilitasyonu Nasıl Yapılıyor?

featured

Down Sendromu ve Eğitim Süreci

Dünya genelinde 6 milyon down sendromlu birey bulunuyor. Her 800 bebekten biri down sendromuyla doğuyor. Bu genetik farklılık, hastalıktan çok genetik bir farklılık olarak kabul ediliyor.

21 Mart: Down Sendromu Farkındalık Günü

Birleşmiş Milletler, down sendromu farkındalığını artırmak için 21 Mart’ı Down Sendromu Günü ilan etti. Bu özel günde, down sendromlu bireylerin sorunlarına dikkat çekiliyor ve etkinlikler düzenleniyor.

Eğitim Süreci Başlangıcı

Down sendromu, genellikle anne adayının gebelik sürecinde tespit ediliyor. Aileler bebeklerinin durumunu bilerek eğitim sürecine hazırlanıyorlar. Anne karnındayken tespit edilmeyen durumlarda doğumdan sonra hızlıca eğitim veriliyor.

Bebeklikten Çocukluğa Eğitim

Down sendromlu bireylerin eğitim süreci, bebeklikten itibaren başlıyor. Ailelerden sonra çocuklar, sosyal varlıklar haline gelene kadar eğitim merkezlerinde küçük gruplarla eğitilmeye başlıyorlar.

Rehabilitasyon Merkezlerinde Eğitim

0-4 yaş arasında down sendromlu çocukların rehabilitasyon merkezlerinde eğitim almaları büyük önem taşıyor. Devlet tarafından haftada 2 saat ücretsiz eğitim veriliyor. Bu eğitimler çocuğun bilişsel, sosyal ve motor becerilerini destekliyor.

İlkokula Hazırlık ve Devam

Down sendromlu çocuklar genellikle ilköğretim çağında kaynaştırma eğitimi alarak akranlarıyla birlikte eğitimlerine devam ediyorlar. Uyum ve gelişimin ilkokula başlamaya uygun olup olmadığı önemli bir kriter olarak değerlendiriliyor.