Kazakistan’ın Taşkınlarla Mücadelesi Devam Ediyor

featured

Karların Aniden Erimesi Sonucu Oluşan Taşkınlar

Kazakistan, geçen kış yoğun yağışlar ve ardından gelen sıcaklık artışıyla karların aniden erimesi sonucu oluşan taşkınlarla baş etmeye çalışıyor. Ülke genelinde barajlar doldu, nehirler taştı ve batı ile kuzey eyaletlerinde 3 bin 171 ev sular altında kaldı.

Acil Durumlar Bakanlığından Açıklama

Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, selden etkilenen bölgelerden 46 bin 755 kişi tahliye edildi. Bu kişilerin 2 bin 602’si helikopterlerle kurtarıldı. Ayrıca 60 bin küçük ve büyük baş hayvan da tahliye edildi.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in Açıklamaları

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, sel nedeniyle halka seslenerek, “Bu sel, ölçek ve sonuçları açısından son 80’den fazla yıldaki en büyük felakettir.” dedi. Ülkenin 10 eyaletinde olağanüstü hal ilan edildi ve Tokayev, halka umutsuzluğa kapılmamaları çağrısında bulundu.

Mücadele Çalışmaları

Can kaybı yaşanmamasının öncelikli olduğunu vurgulayan Tokayev, devletin selden etkilenen vatandaşlara maddi destek ve yardımların sağlanacağını açıkladı. Sel bölgelerine ek askeri birliklerin gönderileceğini belirten Tokayev, tazminatların ödenmesi için çalışma başlatılacağını ifade etti. Başbakan Oljas Bektenov başkanlığındaki kabine üyeleri taşkınlarla mücadele çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi.