İçişleri Bakanlığı Yetkililerine Devredilen Sığınma Talepleri: Robotlar Karar Veriyor

featured

İçişleri Bakanlığı’nın Sığınma Taleplerine Yapay Zeka Müdahalesi

Göçmenlik Başvurularını Belirleme ve Önceleme (IPIC) Sistemi

İngiltere’de İçişleri Bakanlığı’nın sığınma talepleri, sığınmacıların durumları ve haklarına ilişkin kararları artık “robot memurlar” üzerinden alıyor. İçişleri Bakanlığı’nın geliştirdiği ve yapay zeka destekli olan Göçmenlik Başvurularını Belirleme ve Önceleme (IPIC) adlı sistem, sığınmacılara ait kimlik, adli sicil, ırk, din, ve sağlık bilgilerine göre hangi sığınma taleplerinin kabul edileceğine dair kararlar alacak. Ayrıca, IPIC sistemi hangi sığınmacının ülkesine iade edileceğine kadar da karar verecek.

Yapay Zeka Sistemlerinin Adalet ve Gizlilik Endişeleri

İçişleri Bakanlığı’nda on binlerce sığınma başvurusu bekleyen ve hakkında sınır dışı edilme kararı verilmiş 41 bin sığınmacı dosyalarını değerlendirmek üzere kullanılacak IPIC sistemleri, sığınmacı ve mülteci hakları örgütlerine göre adaletsizliğe yol açabilir. Privacy International isimli sivil toplum örgütünden yapılan açıklamada, IPIC denetiminden geçen dosyaların İçişleri Bakanlığı memurlarınca incelenmeden onaylanacağı riskine dikkat çekildi. Bu durumun memurlar için kolay bir yol olacağı belirtilirken, yapay zeka sayesinde sınır dışı işlemlerinin azalacağı ve sadece sistem kararının onaylanmasıyla tamamlanacağı ifade edildi.

Önyargılı Kararlar ve Mahremiyet Endişeleri

Privacy International avukatı Jonah Mendelsohn, algoritmanın şeffaflığı ve hesap verebilirliği konusunda güncelleme yapılmadıkça göç sisteminde adaletsizlik devam edeceğini belirtti. Göçmen Hakları Ağı Başkanı Fizza Qureshi ise IPIC’nin önyargılı olabileceğine işaret ederken, sisteme yüklenecek büyük bilginin göçmenlerin mahremiyetini ihlal edebileceğini değerlendirdi. Oxford Üniversitesi Göç İzleme Merkezi Direktörü Madeleine Sumption ise yapay zekanın sığınma taleplerinde beklemeleri azaltacağını ancak şeffaflığın büyük önem taşıdığını vurguladı.