Endonezya’daki Ruang Yanardağı Patlaması: 12 Bin Kişi Tahliye Edildi

featured

Ruang Adası’nda Endişeli Bekleyiş Devam Ediyor

Endonezya’nın kuzeyinde bulunan Ruang Adası’ndaki Ruang Yanardağı dün lav ve kül püskürtmesinin ardından bölgede tedirgin bekleyiş sürüyor. Volkanik faaliyetler devam ederken, 12 bin kişi tahliye edildi.

Patlamaların Şiddeti Artıyor: 828 Kişi Tahliye Edilmişti

Geçtiğimiz ay yaşanan patlamalar sonucunda Ruang Adası tamamen tahliye edilmiş, adada yaşayan 828 kişi çevre bölgelere yerleştirilmişti. Son günlerde patlamaların şiddetlenmesiyle tahliyenin boyutu da arttı.

Diğer Adalar ve Eyalet Tehlike Altında

Yetkililer, Ruang Adası çevresinde bulunan diğer adaların ve Sulawesi eyaleti kıyılarının da tsunami riskine karşı boşaltılması kararı aldı. Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Tehlikeyi Azaltma Merkezi (PVMBG), yanardağda yaşanan üç şiddetli patlama sonucunda oluşan kül bulutlarının 5 bin metre yüksekliğe ve bin kilometrelik bir alana yayıldığını belirtti.

Hava Trafiği Olumsuz Etkilendi

Volkanik patlamalar nedeniyle çevreye yayılan küller hava trafiğinde aksaklıklara yol açtı. Bölgedeki 7 havalimanında uçuşlar durdurulurken, yanardağın püskürttüğü küller Malezya’ya doğru ilerliyor. 2018 yılında Anak Krakatoa Yanardağı’nın patlaması sonucu Endonezya’da tsunami meydana gelmiş, felakette 426 kişi hayatını kaybetmişti.